Profesor Milenko Roš bo letošnji prejemnik medalje William Dunbar, ki jo podeljuje EWA (European Water Association)

 

Slovenski doktor kemijskih znanosti prof. Milenko Roš bo na slovesnosti, ki bo v okviru 13. konference EWA potekala 6. novembra 2017 v Bruslju, za svoje zasluge prejel posebno priznanje – medaljo Williama Dunbarja

Medaljo Dunbar, ki jo podeljuje European Water Association (EWA), že od leta 1973 sponzorira nemški Messe München GmbH. Podeljena je v spomin na Williama Philipsa Dunbarja, rojenega leta 1863 v Minnesoti v ZDA. W. P. Dunbar je bil septembra 1892 imenovan za direktorja Hygenic Institute v Hamburgu, da bi pomagal pri obvladovanju katastrofalne epidemije kolere, zaslužen pa je za izboljšave postopka odkrivanja kolere in drugih patogenov. Zaradi njegovih pionirskih izboljšav v mestnih sanitarijah je v tem sektorju še vedno mednarodno priznana avtoriteta.
Profesor Milenko Roš, rojen v Celju, je doktor kemijskih znanosti. Od leta 1971 je bil zaposlen na Kemijskem inštitutu, v Laboratoriju za kemijo, biologijo in tehnologijo voda, ki ga je vodil več kot 25 let, vse do svoje upokojitve v letu 2009. V Sloveniji je uvedel etalon za kemijo (področje voda) in organiziral medlaboratorijske primerjave za slovenske laboratorije, ki so bili vključeni v monitoring in analizo odpadnih voda. V slovenskem jeziku je objavil več knjig s področja čiščenja odpadnih vod in terminologijo na področju voda. Profesor Roš je v Sloveniji zelo prepoznaven po svojih akademskih delih na področju voda in odpadnih voda. Je avtor knjige “Respirometry of Activated Sludge” (Taylor & Francis, ZDA 1993), drugih publikacij na področju čiščenja odpadnih voda ter izrazov s področja voda v slovenskem jeziku. Profesor Roš je soustanovil in podpiral Slovensko društvo za zaščito voda (SDZV), bil član upravnega odbora International Water Association (IWA) od leta 1995 do 2011 in ponovno leta 2014, ter ne nazadnje pobudnik, da je Slovensko društvo za zaščito voda postalo član EWA.
Svečanost bo potekala med 13. konferenco EWA v Bruslju (6. in 7. november 2017), vsi udeleženci in govorci pa bodo povabljeni na slovesnost in večerjo ob podelitvi medalje Dunbar. V sodelovanju z DG Environment of the European Commission je glavni cilj letne konference EWA vzpostavitev dialoga med Evropsko komisijo in evropskimi strokovnjaki za vode ter zainteresiranimi stranmi.

PROGRAM PODELITVE – EWA

Link na EWA press release 04/2017 je na strani www.ewa-online.eu