Scroll Top

SDZV na sejmu IFAT 2018

Tudi v letošnjem letu je Slovensko društvo za zaščito voda (SDZV) za svoje člane organiziralo ogled sejma IFAT v Münchnu.

Vodilni svetovni sejem za okoljske tehnologije na področju pitne in odpadne vode, kanalizacije, odpadkov ter upravljanja surovin.

Tudi v letošnjem letu je Slovensko društvo za zaščito voda (SDZV) za svoje člane organiziralo ogled sejma IFAT v Münchnu. Na razstavnem prostoru, ki se je raztezalo na več kot 260.000 m2, nas je pričakalo več kot 3.300 razstavljavcev iz 58 držav, ki so predstavljali svoje produkte in okoljske tehnologije. Prikazane so bile tehnologije in oprema za dobavo in obdelavo pitne vode, zbiranja, odvajanja in čiščenja odpadne vode, oprema za vzdrževanje javne infrastrukture, izvajanje meritev in spremljanje tehnoloških procesov, digitalizacija, merilna oprema, tehnologije in oprema za ravnanje z odpadki, obnovljivimi viri energije in druga tovrstna oprema. Fokus letošnjega IFAT-a je bil na inovativnih konceptih za predelavo sekundarnih surovin kot trajnostnih načinov ravnanja z viri. Ponujena je bila paleta strategij in rešitev za reševanje raznovrstnih in zapletenih globalnih izzivov. Ključne teme, ki so bile izpostavljene na letošnjem IFAT-u: trajnostna raba virov, učinkovitejše recikliranje plastike, ponovna uporaba vode in odpadkov ter digitalno preoblikovanje celotne industrije.

Člani SDZV na sejmu IFAT v času od 14. 5. do 16. 5. 2018

Sveže natisnjena brošura »Usposobljenost osebja za delo na čistilni napravi«

Člani Upravnega odbora Slovenskega društva za zaščito voda smo prevedli in izdali brošuro osnovnih izrazov in značilnih podatkov o čiščenju odpadne vode, pripravljeno s strani DWA (Deutsche Vereinigung für Wasserwirtschaft). Slovensko različico smo na sejmu IFAT dostavili tudi na razstavna prostora DWA in EWA (European Water Association).

Brošura je namenjena strokovnjakom s tega področja ter usposobljenemu osebju na čistilnih napravah, kot so vodje čistilnih naprav, tehnologi in operaterji, pa tudi polkvalificiranim delavcem, zato so v njej navedeni osnovni in najpogosteje uporabljeni izrazi in podatki za (komunalne) čistilne naprave. Brošura obsega 3 tematska poglavja. V prvem so obrazložene definicije odpadnih voda, definirane obremenitve odpadne vode in koncentracije snovi v gospodinjski odpadni vodi ter obrazložen populacijski ekvivalent. Drugo poglavje se nanaša na čiščenje odpadne vode: mehansko čiščenje, biološko čiščenje in postopki naprednega čiščenja odpadne vode. Tretje poglavje govori o obdelavi blata.

Navedeno brošuro so prejeli člani, ki so se udeležili sejma IFAT. Brošure za naše člane so še na voljo: pišite nam na naš e-naslov sdzv@sdzv-drustvo.si.

Slovensko društvo za zaščito voda je član Evropskega združenja za vodo EWA (European Water Association). Predstavnica SDZV mag. Mojca Vrbančič se je na IFAT-u udeležila sestanka, ki je potekal dne 14. 5. 2018. Člani EWA so v razpravi izpostavili ključne teme s tega področja, ki so:

  • mikroonesnaževala,
  • mikroplastika,
  • pridobivanje fosforja iz blata komunalnih čistilnih naprav,
  • preračun stroškov upravljanja z infrastrukturo,
  • staranje infrastrukture in potrebne obnove,
  • vodne izgube,
  • energetska in snovna samooskrba komunalnih čistilnih naprav.

Predstavljena je bila tudi težnja po spremembi Direktive o čiščenju komunalne odpadne vode (91/271/EGS) in Direktive o blatu iz ČN (86/278/EGS).

Sestanku je sledil sprejem EWA na razstavnem prostoru z govorom predsednika združenja EWA – Joseja Saldanha Matosa.

Slika 1: Jose Saldanha Matos, predsednik EWA, nagovor članom EWA

Slika 2: Udeleženci na sprejemu EWA

Slika 3: (od leve proti desni): Mara Pavelić predsednica Hrvaškega društva za zaščito voda, Jose Saldanha Matos, predsednik EWA, Rüdiger Heidebrecht, Vodja šole za izobraževanje in mednarodno sodelovanje v DWA, Mojca Vrbančič, članica UO SDZV.

Ogled sejma IFAT so omogočili sponzorji: Huber, Hach, Endress+Hauser in Lesmarc, ki so nas sprejeli na svojih razstavnih prostorih in nam omogočili vodene oglede in predstavitve njihove razstavljene opreme. Podjetje Lesmarc nas je povabilo na ogled proizvodnje centrifug proizvajalca Flottweg v kraju Vilsbiburg.

Podjetje HUBER je proizvajalec in ponudnik kakovostne opreme in naprav iz nerjavečega jekla za komunalne in industrijske vode, odpadne vode in obdelavo blat. Njihovi produkti so fine in grobe grablje, naprave za ločevanje in čiščenje usedlin in peska, oprema in naprave za obdelavo blat, transporterji, membrane, naprave za pridobivanje energije iz odpadnih vod ipd. Več informacij o podjetju ponuja njihova spletna stran http://www.huber.de/.

Na sedežu podjetja v Berchingu 700 zaposlenih razvija in izdeluje izdelke, vodi projekte in razvija sistemske rešitve za občine in komunalna podjetja. Z več kot 40.000 instalacijami po vsem svetu je HUBER eno vodilnih mednarodnih podjetij na tem področju. Prilagojeni postopki obdelave HUBER prispevajo k rešitvam svetovnih problemov, povezanih z vodo.

Člani SDZV smo njihov razstavni prostor obiskali že prvi dan, takoj po prihodu na sejmišče. Vodil in pogostil nas je g. Jože Crnič iz podjetja OKOLJE CONSULTING inženiring na področju okolja d.o.o.

Naslednji dan sta nas na IFAT-u sprejela še Endress+Hauser in Hach.

Kot samostojno podjetje Endress+Hauser d.o.o. Slovenija delujejo od leta 1994. So del družinskega podjetja s sedežem v Švici in lastno proizvodnjo instrumentov ter druge opreme. Njihov prvenstveni cilj je zadovoljstvo strank, saj prodajo razumejo kot potrditev zaupanja. S strankami gradijo dolgoročna razmerja, ki temeljijo na odkritih odnosih, dobrih nasvetih in sodelovanju. Poleg prodaje in servisiranja nudijo tudi periodične preglede opreme, servisne pogodbe ter kalibracije na lokaciji kupca. Več informacij o podjetju je na voljo na njihovi spletni strani.

Korporacija Endress+Hauser je v slovenskem prostoru prisotna že 40 let.

V podjetju Hach pravijo »Trudimo se za boljšo analizo vode, ki je hitrejša, enostavnejša, okolju prijaznejša in bolj informativna. Vse to pa dosežemo z neprekosljivim partnerskim sodelovanjem, najboljšimi strokovnjaki in zanesljivimi izdelki, ki so enostavni za uporabo.« In to je tudi njihova vizija. Njihove panoge so naslednje: pitna voda, komunalna odpadna voda, industrijska odpadna voda, inženiring svetovanje, industrija pijač, prehrambna industrija, kemična industrija energetika, industrija celuloze in papirja, galvanska industrija in še druge.

Zadnji dan smo člani SDZV na povabilo podjetja Lesmarc obiskali proizvodnjo centrifug Flottweg. Podjetje Lesmarc+, trgovina in proizvodnja d.o.o. se ukvarja z izdelki, kot so oprema za popolno kontrolo kanalizacijskih cevi, dimnikov in vodnjakov, oprema za dehidracijo blata, industrijsko ločevanje medijev, celovit program čistilnih šob za komunalna vozila in drugi pripomočki, mehansko predčiščenje odpadnih voda. Za več informacij obiščite njihovo spletno stran http://www.lesmarc.com/sl/proizvodi.

Flottweg – tehnologije za ločevanje. Že več kot 60 let v nemškem mestu razvijajo in izdelujejo centrifuge, separatorje in filtrne stiskalnice, ki veljajo za izjemno zmogljive in zanesljive sisteme. Za več informacij poglejte na spletno stran. https://www.flottweg.com/about-us/company/

Ga. Nataš in g. Iztok Marolt iz podjetja Lesmarc sta nas pričakala v tovarni Flottweg v nemškem kraju Vilsbiburg.

Obe večerji in s tem tudi naše druženje, izmenjavo znanja, izkušenj in dobrih praks so na ekskurziji IFAT omogočili sponzorji: Lesmarc, Hach, Huber in Endress+Hauser ter zlata podpornika društva: Maga in MIEL Inženiring.

Vsi udeleženci so prejeli nahrbtnik podjetja Wilo.

Hvala vam!

Fotografije: arhiv SDZV
Zapis z obiska IFAT je pripravila mag. Mojca Vrbančič, članica UO SDZV

Sorodni prispevki