Scroll Top

In memoriam: Poslovil se je prof. dr. Milan Dular

portret prof. Milan Dular

 

 

 

 

 

 

 

 

V 93-letu starosti se je danes od nas poslovil prof. dr. Milan Dular, ki mu je Slovensko društvo za zaščito voda za njegove neprecenljive zasluge pri povezovanju s tujimi društvi in združenji v letu 2002 podelilo status častnega člana.

Prof. dr. Dular je bil pobudnik in organizator strokovnih srečanj, ki jih je v sodelovanju z Gospodarskim vestnikom organiziral v letih med 1980 in 1988 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Ta strokovna srečanja, ki so postala dragocena dediščina društva, je takrat organiziral pod imenom VODNI DNEVI. Od tod izhaja tudi ime simpozija z mednarodno udeležbo VODNI DNEVI, ki ga v Slovenskem društvu za zaščito voda organiziramo vse od leta 1995 naprej.

Prof. Dular je zlasti v prvih letih obstoja društva, torej od naše ustanovitve v letu 1991,  aktivno sodeloval pri utrjevanju vloge SDZV tako doma kot v svetu. Še posebej vidna so bila njegova prizadevanja pri krepitvi povezovanja s takratno nemško DVGW in evropsko EWPCA (danes DWA in EWA), pečat pa je s svojim strokovnim znanjem in angažmajem društvu vtisnil tudi kot njegov nekajletni sekretar.

Prof. dr. Milan Dular je bil tudi ustanovitelj Katedre za ekološko tehnologijo na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani ter ustanovitelj Laboratorija za kemijo, biologijo in tehnologijo voda na ljubljanskem Kemijskem inštitutu. Kot predavatelj je bil med študenti izjemno priljubljen, prav tako tudi kot mentor pri diplomskih, magistrskih in doktorskih delih.

Spoštovanega profesorja, ki je med prvimi pomembno utiral pot našemu društvu in bil v strokovni javnosti prepoznan kot zanimiv in iskriv sogovornik, bomo člani društva ohranili v lepem spominu.

Prof. dr. Milenko Roš

 

Sorodni prispevki