Scroll Top

Pravica do javnih stranišč

Poletje je čas, ko se nas večina odpravi na zasluženi dopust. Poletne počitnice so tudi primeren čas za izlete v kraje, ki jih še ne poznamo in bi jih želeli bolje raziskati. S takim raziskovanjem pa niso povezani le novi kraji, njihova kultura, naravne lepote ter lokalna kulinarika, temveč tudi opravljanje nujnih človeških potreb. Ker živimo v 21. stoletju, pričakujemo, da bodo javna stranišča povsod dostopna in njihova lokacija jasno označena, ter da bodo čista in brez neprijetnih vonjav. A žal tudi v naši prelepi deželi ni vedno tako. Nemalokrat se znajdemo v zadregi, kje opraviti malo ali veliko potrebo, hkrati pa se jezimo na tiste, ki so svoje izločke nekulturno pustili kar v naravi, za bližnjim grmom ali drevesom.

zidano javno stranišče na trgu

Vsako mesto, vsaka turistična destinacija in celo planinske poti bi morale biti opremljene z zadostnim številom javno dostopnih stranišč, kjer mora biti poskrbljeno za čistočo, da bi ljudje dostojno opravili potrebo ter nujno higieno rok. Tega so se zavedali že v rimskih časih in so za vzdrževanje higiene zgradili številna javna stranišča. Vedeli so namreč, da so lahko človeški izločki, ki so neustrezno odvedeni v okolje, pomemben vir okužb.

V zadnjih dveh tisočletjih se je spremenilo le to, da se je človeštvo močno povečalo, potrebe pa so ostale enake. Vsi ljudje imamo pravico do javnih stranišč in zato jih je potrebno vzpostaviti povsod tam, kjer jih še ni. Lokalnemu okolju bodo zagotovila dodano vrednost, občine pa bodo izkazale spoštovanje do obiskovalcev in svojo skrb za okolje in naravo. Čista in lepo vzdrževana javna stranišča so ne nazadnje lahko tudi v ponos regijskim prestolnicam in drugim velikim mestom.

Vsekakor pa ne smemo pozabiti, da imajo tudi obiskovalci javnih stranišč svoje obveznosti, tako pri osebni higieni kot tudi higieni prostorov. Če je stranišče javno, še ne pomeni, da lahko v teh prostorih počnemo, kar se nam zljubi. Vsak uporabnik se mora zavedati, da je uporaba javnega stranišča povsem enaka uporabi domačega. Higienskih odpadkov, kot so vložki, tamponi, mokri vlažilni robčki ali plenice, ne smemo odmetavati v straniščne školjke, temveč v za to namenjene koše. Neustrezno odvrženi odpadki namreč zamašijo odtočne cevi ter onemogočajo delovanje čistilne naprave za čiščenje odpadnih voda. Z ustrezno uporabo namenskih košev za odpadke bomo zagotovili, da bo uporaba javnega stranišča enako kakovostna tudi za druge uporabnike. Z njihovo dosledno uporabo namreč vsakodnevno izkazujemo tudi našo lastno kulturo bivanja.

 

trdne odpake mečite v koš in ne v wc školjko(avtorica ilustracije: Irena Režek, VanGag)

Sorodni prispevki