Scroll Top

Sodelovanje SDZV v mednarodnem projektu VODNI AGENT

V prostorih Muzeja novejše zgodovine v Celju je v petek, 21. oktobra 2016, potekalo regijsko srečanje koordinatorjev mednarodnega projekta Vodni agent donavske regije v organizaciji Društva vodna agencija (nosilec projekta), Muzeja novejše zgodovine Celje in Razvojne agencije Savinjske regije. Namen srečanja, na katerem so sodelovali vodni agentje – mentorji iz slovenskih in hrvaških šol, je bilo vzpostavljanje mednarodnega sistema družbene odgovornosti do vode, in sicer z uvedbo neposrednega nadzora in racionalizacije porabe vode v šolah in vrtcih, z izobraževanjem na temo odgovornega ravnanja z vodo in povezovanjem uporabnikov preko aplikacije VODNI AGENT, ki jim omogoča dostop in ustvarja možnosti za mednarodno komunikacijo.

Za izvajanje neposrednega nadzora porabe vode in mreženje uporabnikov je bilo izdelano tehnično didaktično orodje v obliki sredstva za merjenje porabe vode in internetna aplikacija Vodni agent, preko katere otroci izmenjujejo podatke o porabi vode s svojimi vrstniki iz drugih šol. Merilna naprava je inovativen izdelek iz Slovenije, ki je edinstven v svojih lastnostih in možnostih uporabe.

Projekt temelji na delu z otroki ter njihovimi izkušnjami, ki so pridobljene v projektnih aktivnostih, udeležbi partnerskih organizacij in podjetij, ki v interesu svojega strateškega trženja najdejo prostor v širitev mreže okoljskih projektov na področju ohranjanja globalnih dejavnosti in kakovostne količine vodnih virov. Spremljanje porabe je postopek uporabe merilne naprave, ki je nameščena neposredno na pipo in odčitava pretok vode. Poleg spremljanja porabe vsak učitelj organizira tudi izobraževanje, ki vključuje: napravo za merjenje, navodilo za namestitev in uporabo naprav z video prispevkom, kurikulum za delo z otroki z navodili za uporabo aplikacije, in sicer vnos podatkov na www.vodnaagencija.org/agent/

Prof. Mihael J. Toman, podpredsednik SDZV, je v svojem odmevnem predavanju opozoril na več dejstev: da vsaka raba pitne vode pomeni nastanek odpadne vode, kakšen je pomen rabe pitne vode v zvezi z našimi aktivnosti v gospodinjstvih, na domačem vrtu ali na njivah ter nasploh na kopnem pri obremenjevanju vodnega okolja

 

 

 

 

 

 

Več podrobnejših informacij o tem projektu varčevanja pitne vode, s katerim ozaveščajo predvsem malčke in šolarje, je na voljo na http://www.vodnaagencija.org/region/.

Sorodni prispevki