Scroll Top

Odstranjevanje mikroplastike in recikliranje odpadne vode z membransko tehnologijo in ozonom

Dr. Milenko Roš je avtor številnih knjig na temo odpadnih voda, tokrat pa je s še s tremi soavtorji Jolando Rihter Pikel, Hakimom El Khiarjem in Natašo Uranjek izdal novo z naslovom Microplastics removal and wastewater recycling with membrane& ozone technology ali v prevodu Odstranjevanje mikroplastike in recikliranje odpadne vode z membransko tehnologijo in ozonom.

V ospredju so ponovna raba odpadne vode, njeno biološko čiščenje in dezinfekcija. V knjigi so opisani osnovni principi klasične ter moderne metode membranske filtracije in dezinfekcije z ozonom. Sistem s keramičnimi filtri je v primerjavi s polimernimi, ki se radi zamašijo, nadvse primeren za nadaljnjo obdelavo bolj organsko obremenjene vode za pripravo pitne vode in omogoča učinkovito odstranjevanje delcev mikroplastike ter koliformnih bakterij, kot je Escherichia coli.

Odstranjevanje mikroplastike je vedno predstavljalo velik izziv za čistilne naprave, saj zahteva posebno in zelo drago opremo, izvajanje vzorčenja in redno pripravo laboratorijskih analiz s strani usposobljenih strokovnjakov. V novi knjigi avtorji opisujejo enostavnejši, cenejši in bolj učinkovit sistem za identifikacijo mikroplastike v odpadni vodi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sorodni prispevki