Svetovni dan Zemlje, 22. april

V naravi nič ne obstaja samo po sebi.

“In nature, nothing exists alone.” — Rachel Carson, 1962

Narava je naš planet obdarila z milijoni živalskih in rastlinskih vrst. Mnoge dobro poznamo, mnogih še vedno nismo niti odkrili. Ker je ravnovesje v naravi s svojim delovanjem porušil človek, danes številnim vrstam grozi izumrtje, največje v zadnjih 65 milijonih let od izumrtja dinozavrov. Ljudje naravne ekosisteme spreminjamo v obdelovalne površine ali jih pozidamo, druge spet pretirano izkoriščamo. Izsekavamo gozdove, uničujemo habitate – večji del za ustvarjanje kmetijskih zemljišč, ter nekatere živalske vrste masovno lovimo. Vedno hujša grožnja so tudi podnebne spremembe in izumiranje vrst zaradi onesnaževanja, od pretirane rabe gnojil do plastike v oceanih.

Človeške dejavnosti vplivajo na tri četrtine vseh zemljišč na Zemlji in tako nesprejemljivo uničujejo naravo in ogrožajo blaginjo sedanjih in bodočih generacij. Vsak organizem sam po sebi je pomemben in ima posebno vlogo v naravi, zato bi morali vsi globalno in lokalno ščititi naše okolje. Posebno pozornost moramo nemudoma posvetiti ogroženim vrstam, med katerimi so tudi čebele in insekti, pa tudi velike živali, kot so sloni, žirafe in kiti. Več informacij o letošnjih pobudah ob mednarodnem dnevu Zemlje je na voljo na www.earthday.org

In ker več kot 70 % Zemljinega površja sestavlja voda, smo vsi posamezniki odgovorni tudi za varovanje vodnih okolij in vodnih virov. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako lahko k ohranjanju vodnih virov prispevate tudi vi.