Profesor terorist – predstavitev knjige

Predstavitev knjige PROFESOR TERORIST

Avtor: prof. dr. Rudi Rajar

naslovnica knjige, v ozadju visoko gorovjeSlika 1: Naslovnica knjige

Leta 2022 je izšla knjiga prof.dr. Rudija Rajarja s pomenljivim naslovom Profesor terorist.

Prof. Rajar, zaslužni profesor Univerze v Ljubljani, se je med drugim ukvarjal tudi z modeliranjem širjenja onesnaženja v vodnih telesih. Veliko je objavljal o živem srebru v Idrijci, Soči in Tržaškem zalivu, radioaktivnem onesnaženju v Tihem oceanu in bližini Vladivostoka, skoraj deset let pa se je ukvarjal s simulacijami širjenja toplote in tudi disperzije odpadnih snovi iz nuklearne elektrarne Krško.

Njegova knjiga skozi kriminalko, v kateri ga ugrabijo teroristi, ki hočejo njegovo znanje uporabiti pri rušitvi atomske elektrarne ter transportu atomske bombe od Kube do Floride, združuje opise primerov z njegovega strokovnega področja ter utrinke iz njegovega dinamičnega življenja s številnih potovanj po eksotičnih deželah. V knjigi je kot okvir dogajanja uporabil pustolovsko zgodbo, kjer ga teroristi ugrabijo kot svetovno priznanega strokovnjaka na področju uporabe voda in obrambe pred poplavami. V njej bomo opazili njegovo veselje in veliko zavzetost do svojega raziskovalnega dela.

Že v mladosti so ga popolnoma zasvojile gore. Spoznaval jih je na vse načine: sprva s pohodništvom, potem alpinizmom in turnim smučanjem, zatem pa še s kar 140 poleti z gora z jadralnim padalom. V poznejših letih je užival na številnih trekingih po nepalski Himalaji in perujskih Andih, kjer je vrhunec svojih sanj doživel tudi kot član druge jugoslovanske odprave. Poleg tega je že vse svoje življenje navdušen jadralec, kar dokazuje s svojo jadrnico, ki si jo je zgradil sam. Izjemno ga privlači tudi podvodni svet, zato se je posvetil še potapljanju. Izkušnje vseh teh svojih aktivnosti je uporabil tudi v knjigi pri slikovitih opisih svojih pobegov od svojih terorističnih ugrabiteljev.

V zasebnem življenju ga je spremljalo več dam. Svojo prvo ženo je izgubil v prometni nesreči, zatem pa doživel še dve ločitvi. V knjigi iskrivo opisuje svoje spoznavanje s četrto ženo, Tajko, s katero zdaj mirno živi v vasici nad Blagovico.

Ob reviziji knjige je dr. Andrej Sitar, nekdanji direktor Uprave RS za jedrsko varnost, zapisal:

Njegovi strokovni opisi niso izmišljeni, saj je kot strokovnjak sodeloval v številnih slovenskih in mednarodnih projektih. Osem mesecev je delal pri Mednarodni agenciji za atomsko energijo v Monaku. Dvajset let je kot ekspert v Bruslju ocenjeval evropske projekte. Za svoje raziskovalno delo je prejel zlato plaketo ob stoletnici Fakultete za gradbeništvo in geodezijo.

Med milijoni pustolovskih romanov je ta knjiga redek primer s strokovno utemeljenimi opisi in izračuni hidravličnih pojavov.

Diverzijo nuklearne elektrarne je opisal tako natančno, da smo mu svetovali opis spremeniti, ker bi ga potencialni teroristi lahko »koristno« uporabili.

Knjiga je izšla v založbi Primus, kupiti pa jo je mogoče na povezavi https://www.primus.si/profesor-terorist

Pripravila:

dr. Rudi Rajar in dr. Uroš Krajnc

Slika 2: Tema njegovega doktorata je bila: Matematični modeli valov, ki nastanejo v po porušitvi pregrad. Na fotografiji je pregrada Malpasset v južni Franciji, porušena leta 1959.

Slika 3: Avtor fotografira ostanke porušene pregrade

Slika 4: V okviru evropskega projekta je tudi simuliral razširitev strupene komponente živega srebra v Sredozemskem morju

Slika 5: Z matematičnim modelom je njegova skupina simulirala razpored temperature v bližini nuklearne elektrarne.

Slika  6: Z matematičnim modelom so simulirali gibanje zemeljskega plazu v Logu pod Mangartom. Slika kaže primerjavo izračunanega obsega plazu s fotografijo stanja iz helikopterja.

Slika 7: Skupaj s četrto ženo sta se potapljala v globinah tajskega morja.

Slika  8: Zdaj profesor živi s svojo družino v vasici nad Blagovico.

Slika  9: Jadranje je profesorjeva najljubša aktivnost, saj piše: »Pri jadranju je toliko mehanike tekočin, da sta moj hobi in poklic skoraj eno in isto.

Slika 10: Tudi doma ne more brez »svoje« vode. Uživa v svojem ribniku z ribicami in lokvanji.

Fotografije:  osebni arhiv dr. Rudija Rajarja