Scroll Top

Strokovna ekskurzija v Flandrijo, 17. – 19. 9. 2023

Obvestilo članom SDZV

Strokovna ekskurzija v Flandrijo, 17. – 19. 9. 2023

Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani v sodelovanju s Slovenskim društvom za zaščito voda (SDZV) in z Društvom vodarjev Slovenije (DVS) med 17. in 19. septembrom 2023 organizira strokovno ekskurzijo v Antwerpen, največje mesto v regiji Flandriji v Belgiji. Osrednja tema ekskurzije je urbani vodni krog.

Glavni gostitelj srečanja bo javno podjetje Aquafin NV, ki ima koncesijo za čiščenje odpadnih voda za celotno Flandrijo, sprejeli pa nas bodo tudi v podjetju De Watergroep, ki se primarno ukvarja z oskrbo z vodo. V sklopu ekskurzije nam bosta gostitelja predstavila najnovejše raziskovalne in aplikativne projekte na področju čiščenja odpadnih voda, oskrbe z vodo in obvladovanja padavinskih voda v urbanem okolju.

Program po dnevih:

Aquafin NV, 18.09.2023

V dopoldanskem delu nas bo na sedežu Aquafin NV sprejela vodja oddelka za raziskave in razvoj dr. Rosalia Delgrado, ki bo predstavila glavne usmeritve podjetja na področju raziskav. Sledile bodo krajše predstavitve posameznih aktualnih projektov, kot so načrti za obvladovanje ekstremnih padavin in suš, digitalizacija procesov v podjetju in pristop k inovacijam. Sledil bo še ogled modro-zelene infrastrukture na kampusu. V popoldanskem delu bomo obiskali čistilno napravo v Aartselarju, kjer si bomo ogledali nadgrajeni del čistilne naprave, ki omogoča odstranjevanje mikropolutantov iz odpadnih voda. Sledile bodo še predstavitve o monitoringu in modeliranju razbremenilnikov, analizah življenjskega cikla in obvladovanju izpustov metana.

Modro-zelena infrastruktura – Antwerpen, 19.09.2023

V dopoldanskem delu si bomo na območju Antwerpna ogledali 3 lokacije, kjer je bila implementirana modro-zelena infrastruktura (prenova ulic v zelene ulice in ureditev filtrnega sistema za čiščenje onesnaženega površinskega odtoka iz cest v urbanem parku). Projekte nam bo predstavila vodja pobude Modro zelena Flamska Birgit De Bock.

DeWatergroep, 19.09.2023

V popoldanskem delu nas bo na sedežu podjetja De Watergroep sprejela vodja oddelka za raziskave in razvoj na področje krožnih sistemov Pauline Ottoy, ki nam bo predstavila glavne usmeritve podjetja na področju raziskav za doseganje trajnostnih ciljev, ki so usmerjeni predvsem v krožno ekonomijo. Predstavljen bodo tudi drugi inovativni projekti zagotavljana vodooskrbe, kot so alternativni vodni viri za nepitne rabe.

 

Za UL FGG: dr. Matej Radinja

Zaradi rezervacije letalskih kart je rok za prijavo 2. junij 2023.

 

Priloge:

Prijavnica (pdf)

Opis potovanja (pdf)

Ekskurzija Flandrija (pdf)

 

 

 

 

 

Sorodni prispevki