Scroll Top

Voda iz pipe naj bo naša prva izbira

ZKG že drugo leto zapored podelila CERTIFIKAT VODA IZ PIPE

23. junija 2020 je v organizaciji Zbornice komunalnega gospodarstva v prostorih GZS potekala slovesnost ob podelitvi certifikata Voda iz pipe. Uvodni nagovor je prispeval Miran Lovrič, predsednik ZKG, prejemnike certifikata in druge udeležence pa je s predavanjem o vodi nagovoril tudi prof. dr. Mihael J. Toman, podpredsednik Slovenskega društva za zaščito voda, priznani ekolog in biolog, redni profesor ljubljanske biotehniške fakultete, eden naših najvidnejših strokovnjakov, ki širi razumevanje vpliva človeka na podnebje, naravo in vodni krog.

  

S podeljevanjem certifikata Voda iz pipe, ki je potekala že drugo leto zapored, želi ZKG podjetja, njihove zaposlene, partnerje in ostale deležnike ozavestiti, naj bo v njihovih poslovnih okoljih ter na organiziranih poslovnih srečanjih ter dogodkih pitje vode iz pipe njihova prva izbira. Čeprav ima Slovenija zdravo in kakovostno pitno vodo, mnogi še vedno raje posegajo po predpakirani vodi v plastenkah in drugi embalaži, ki je manj zdrava in bolj obremenjuje okolje, poleg tega pa je tudi občutno dražja. 

Voda je del narave, ki jo moramo spoštovati. Vsako ravnanje v nasprotni smeri bi pomenilo, da bomo počasi, a zagotovo uničili naš planet. Prav razvijanje zavesti med ljudmi o pomenu zaščite voda pa je tudi osnovno poslanstvo Slovenskega društva za zaščito voda, zato je prof. dr. Toman tudi opozoril  na sporočilnost in pomembnost te iniciative Zbornice komunalnega gospodarstva: ”Z opuščanjem rabe ‘stoječe’ vode v plastenkah že spreminja naše navade in spodbuja številna druga podjetja in posameznike, naj temu sledijo. Glede na to, da imamo v Sloveniji bogate vodne vire in kakovostno pitno vodo, bi morda lahko voda iz pipe kot nekakšna Michellinova zvezdica postala celo slovenska blagovna znamka,” je Toman pomenljivo zaključil svoje predavanje.      

Letošnji dobitniki certifikata so GZS, A1 Slovenija, Vrtec Laško, Knauf Insulation, JKP Brezovica, Komunala Radgona, Petrol, MO Kranj, Občina Rogaška Slatina, Občina Velika Polana in NIL komunikacije. Podpornika iniciative ZKG sta Ministrstvo za okolje in prostor in Ministrstvo za zdravje.

 

Več o pridobitvi certifikata za podjetja in organizacije je na voljo na povezavi: https://www.gzs.si/zbornica_komunalnega_gospodarstva/vsebina/Skupaj-za-bolj%C5%A1o-dru%C5%BEbo/Certifikat-VODA-IZ-PIPE

Foto: Arhiv SDZV

Sorodni prispevki