Scroll Top

Žveplo in alkohol v vodnih telesih

Slovenski mediji so konec julija poročali o poginu rib v potoku in ribniku pri Gornji Radgoni, povzročila pa naj bi ga alkohol in žveplo, ki so ju odkrili v vodi. Zastrupljanje rečnih ekosistemov z odpadnimi alkoholnimi pijačami v Slovenskem društvu za zaščito voda označujemo kot neodgovorno, nespametno in nerazumno početje, škodljivo tako za vodne kot obvodne organizme. Pridelovalce zato opozarjamo na pravilno odstranjevanje odpadnih pijač iz okolja in možnosti za njihovo koristno predelavo.

 

Za varovanje vodnih teles pred njihovim onesnaženjem je soodgovoren vsak državljan 
Fotografija: sobotainfo.com 

Pogin rib zaradi alkohola in žvepla?

V Lisjakovi strugi, ki je dolga 1,5 km, je poginilo več sto rib (okoli 300), vzrok za to pa je  najverjetneje neposreden izpust neprodanega vina v potok ali pa izpust večje količine vina v obcestni jarek, od koder je izteklo po strugi potoka v ribnik. Drugi možni vzrok je lahko tudi čiščenje vinskih sodov z alkoholom in žveplom, ki ju je povzročitelj zatem izlil v potok. V njem so namreč neuradno izmerili kar 4,7 promila alkohola, v Lisjakovi strugi pa 3,5 promila. Poginilo je veliko krapov, amurjev, ščuk in ostrižev, verjetno zaradi pomanjkanja kisika, saj so ga izmerili le 1 miligram na liter, v normalnih razmerah pa ga je med 5 in 12 miligrami na liter, odvisno od temperature vode (v hladnejši je vrednost višja).  

Z alkoholom in žveplom onesnažena voda je vplivala tudi na obnašanje drugih živali, ki pijejo vodo iz potoka in ribnika. Kot zatrjujejo radgonski ribiči, se ni zgodilo prvič, da je na tem mestu prišlo do pogina rib, a nikoli v takšnem obsegu. Zagotovo bo trajalo nekaj časa, da se bodo življenjske združbe v potoku, vključno z ribami, po onesnaženju obnovile in se bo v njem ponovno vzpostavilo ravnovesje.  

Odpadne snovi v vodna telesa nikakor ne sodijo 

Hrana in pijača, ki ju zavržemo, za okolje in za naravo predstavljata veliko točkovno breme. V primeru izlitja alkoholnih pijač ali drugih organskih razgradljivih snovi, prisotni mikroorganizmi (predvsem aerobne bakterije) začnejo z razgradnjo organskih snovi, pri tem pa porabljajo kisik in posledično so prizadeti številni vodni organizmi, tudi ribe, ki se enostavno zadušijo. Vzpostavi se okolje brez kisika, pričnejo se anaerobni procesi razgradnje,  nastajajo toksične snovi, predvsem plini, npr. H2S, ki še dodatno slabšajo stanje v vodnem okolju. 

To je tudi glavni razlog, zakaj zavržene hrane in pijače v nobenem primeru ne smemo izliti ali odvreči v vodna telesa. Obvezno ju je treba odpeljati na ustrezno uničenje, na primer v bioplinarne. V njih iz organskih snovi proizvajajo bioplin, iz katerega zatem pridobivajo električno energijo. 

Etanol in metanol kot zunanji vir ogljika za čistilne naprave

Odpadne pijače z vsebnostjo alkohola so tudi odličen zunanji vir ogljika za čistilne naprave, ki morajo zadostiti terciarni stopnji odstranjevanja dušika. Nekatere komunalne čistilne naprave morajo že sedaj na tržišču kupovati drago surovino zunanjega vira ogljika, kot sta etanol in metanol. Pridelovalcem vina in alkoholnih pijač, ki jih pestijo stare zaloge, zato priporočamo, da se pravočasno pozanimajo in povežejo z eno od najbližjih večjih čistilnih naprav v Sloveniji, kjer obstaja možnost oddaje odpadnih pijač in njihova koristna predelava.

 

Viri: 

Mediji, ki so poročali o poginu rib v Lisjakovi strugi  

MMC RTV SLO  

https://www.rtvslo.si/okolje/novice/pogin-rib-zaradi-alkohola-in-zvepla/532050

24ur.com          

https://www.24ur.com/novice/svet/za-pogin-vec-sto-kilogramov-rib-v-ribniku-kriva-alkohol-in-zveplo.html

www.sobotainfo

https://sobotainfo.com/novica/lokalno/pomurski-ribici-ze-ves-teden-pobirajo-iz-vode-na-stotine-mrtvih-rib-za-pogin-naj-bi

 

Naslovna fotografijahttps://sobotainfo.com/

Sorodni prispevki