Scroll Top

Na 14. Slovenskem bienalu ilustracij tudi likovno delo iz slikanice Vodna Vila in Čistilčki

V Domžalah, 20. decembra 2021:  CČN Domžale-Kamnik je pred letom dni za predšolske otroke in šolarje izdala poučno slikanico Vodna Vila in Čistilčki, s katero želi tudi najmlajšim generacijam približati vznemirljiv in skrivnostni svet živih bitij, ki na čistilni napravi sodelujejo pri čiščenju odpadne vode. Zgodbo je napisala in grafično opremila ilustratorka Irena Režek, žirija, ki je o izboru razstavljenih del odločala oktobra letos, pa je eno od njenih treh prijavljenih likovnih del v kategoriji umetniška ilustracija uvrstila tudi na 14. Slovenski bienale ilustracij. Razstavo si je mogoče do konca marca 2022 ogledati v Galeriji Cankarjevega doma v Ljubljani.

  

Irena Režek ob svoji ilustraciji v Galeriji Cankarjevega doma v Ljubljani (foto: arhiv VanGag)

Ilustratorka Irena Režek, ki je leta 2010 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost, je doslej ilustrirala že 11 slikanic za otroke. V svoje pripovedne vsebine pogosto vključuje tematiko odpadnih voda, prepoznavno likovno govorico in slikarsko tehniko pa izvrstno vpleta tudi v svoje animirane filme, za katere je dobila že vrsto priznanj in nagrad. V zgodbi tokrat pripoveduje o Vodni Vili, ki ljudem pomaga pri vseh hišnih opravilih, zaradi njene nesnažnosti pa se je druga rečna bitja v Kamniški Bistrici začenjajo izogibati. Po odtoku umivalnika se zato spusti v neznano in razburljivo pustolovščino, na tej poti pa ji v vsaki dvorani do čistega videza pomagajo njeni novi prijatelji in očem nevidna mala čarobna bitja. Skozi to domišljijsko zgodbo tako v CČN Domžale-Kamnik skušajo na preprost način otrokom predstaviti procese čiščenja odpadnih voda, hkrati pa javnost ozaveščati in opozarjati, da je varovanje okolja in ohranjanje vodnih virov naša skupna skrb.

V Galeriji Cankarjevega doma, ki skupaj z ZDSLU že skoraj tri desetletja organizira Bienale ilustracije, je javnosti tokrat na ogled 126 ilustratorskih projektov 81 avtorjev, kar je največ doslej. V segmentu otroške ilustracije je slikovna govorica za razumevanje mladih in najmlajših izjemno pomembna,   njena vzgojna in izobraževalna vloga pa še posebej nepogrešljiva in dragocena.

Več podrobnejših informacij o razstavi, ki združuje mlajše in starejše generacije ilustratorjev, je na voljo na povezavi https://www.cd-cc.si/kultura/razstave/14-slovenski-bienale-ilustracije.

Ilustracija o Vodni Vili v SBR bazenu, kjer ji Čistilčki povrnejo njeno lepoto, se je uvrstila tudi na 14. Slovenski bienale ilustracij, razstavo pa si lahko do konca marca 2022 ogledate v Galeriji Cankarjevega doma v Ljubljani.

 


CČN Domžale ‐ Kamnik je po zmogljivosti četrti največji sistem v Sloveniji, ki z zbiranjem in učinkovitim čiščenjem odpadnih voda z območja občin Domžale, Kamnik, Mengeš, Komenda, Trzin in Cerklje na Gorenjskem skrbi za kakovostno varovanje okolja in vodotoka Kamniška Bistrica. Iz šestih občin sprejema komunalno, padavinsko ter industrijsko odpadno vodo, greznične gošče in mulje malih komunalnih čistilnih naprav ter tekoče in biološko razgradljive odpadke. Z nadgradnjo od leta 2016 dalje CČN izvaja terciarno čiščenje in iz odpadne vode poleg organskih učinkovito odstranjuje tudi dušikove in fosforne snovi. Njihovi zaposleni svoje znanje in izkušnje s področja čiščenja odpadne vode preko organiziranih izobraževalnih delavnic in seminarjev prenašajo tudi na druge slovenske strokovnjake, ki se soočajo s problemi obvladovanja procesov na čistilnih napravah, od leta 2019 dalje pa za učinkovito vodenje procesov v okviru CPI tudi praktično usposabljajo bodoče vzdrževalce čistilnih naprav.


JP Centralna čistilna naprava Domžale-Kamnik d. o. o., Študljanska 91, 1230 Domžale, www.ccn-domzale.si

Sorodni prispevki